Wednesday, 14 January 2015

Susah Sebelum Senang

Teks: Roszila Ibrahim


Salah satu ungkapan yang selalu kita dengar ‘ Bersusah-susah dahulu, Bersenang-senang kemudian’.  Sememangnya tidak ada jalan pintas yang senang untuk mencapai sesuatu. Berjalan pada mulanya sukar bagi si anak kecil. Tetapi setelah dilatih dan beberapa kali jatuh, lama-kelamaan dapat juga si comel itu berjalan. Masalah yang sama juga terdapat dalam kehidupan. Apa pun masalah yang kita hadapi atau tempuhi haruslah bersabar dan berusaha sehinggalah dapat diatasi.

Biasanya, pada peringkat awal semua perkara itu kelihatan sukar dan susah. Tetapi setelah diulang-ulang, pastinya akan menjadi mudah dan senang. Semuanya dapat dilakukan tanpa berfikir panjang. Itulah resam dalam kehidupan, susah sebelum menjadi senang.

Prinsip yang sama boleh kita praktikkan dalam menguasai sesuatu perkara, tugasan atau apa jua. Walaupun pada permulaan  agak  sukar, namun kita perlu berusaha dan terus berusaha serta banyak membuat latihan atau belajar dan belajar. Dengan cara itu, apa yang pada mulanya kelihatan sukar  akan menjadi lebih mudah kelak. Kata pepatah berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian.

_____________________________________________________
ABDR menawarkan beberapa produk pilihan untuk dropship. Hanya pilih yang mana anda suka:
1. Makanan sunnah (air zam-zam, jus delima, zafaran, jus kurma dan lain-lain)
2. Produk makanan (nasi arab, serunding, keropok keping, tamar coco dan lain-lain)
3. Telekung solat
4. Produk islami (e-iqra, quran digital)
Pilih dropship dan belajar hasilkan kedai online blog. Belajar bagaimana nak mula perkenalkan produk di facebook dan blog.

Hubungi saya jika anda berminat..email : roszilaibrahim@gmail.com. sms/watsapp : 0132666559

No comments:

Post a Comment