Friday, 31 October 2014

Kehidupan Zaman Dahulu Dan Sekarang

Teks: Roszila Ibrahim

Kehidupan zaman dahulu dan sekarang memang banyak bezanya, dari segi faktor kemodenan memang tidak dapat dinafikan, banyak banyak alat-alat canggih, lebuhraya yang bertingkat dan gadjet-gadjet yang berteknologi tinggi yang jauh dari pemikiran manusia dicipta untuk memudahkan manusia dalam kehidupan seharian. Kemajuan yang dikecapi banyak mempengarui kehidupan kita masa kini. Tidak dapat dinafikan bahawa kemajuan mempunyai peri pentingnya dalam pembangunan masyarakat sejagat. Namun ia juga tidak dapat disangkal mempunyai kesan buruk. Semua ini tidak dapat dielakkan kerana kadang- kadang manusia sibuk mengejar kemajuan dan kecanggihan sehinggakan alpa dengan kesan buruk yang bakal menimpa.


Orang zaman dahulu tidak dimanjakan dengan makanan dan teknologi. Zaman dulu makanan semua organik. Baja tanaman daripada najis lembu, persekitaran pun belum berapa tercemar. Zaman sekarang ni susah betul nak dapatkan makanan yang betul-betul organik. Kini banyak kedai makan, kedai mamak, KFC, McD, Burger King dan macam-macam tempat. Kalau tidak pun makan, paling ‘up‘ pun di warung. Zaman dulu semua orang dapat tidur yang cukup. Habis solat Isya’, terus masuk kelambu, dan tidurlah sampai ke Subuh. Dari segi penggunaan internet, dahulu untuk siapakan assignment da sekadar mengisi masa lapang sahaja. Sekarang? Tonton TV, atau layan Facebook dulu sampai pukul 1 pagi. Tak pun blogging.. Opps..! Tapi untuk tujuan kebaikan.

---------------------------------------------------------
Waktu paling TERBAIK untuk mula bisnes?
SEKARANG. YA LAKUKANNYA MULAI SEKARANG.
Mencari duit lebih?. Yuran sekali sahaja kalian akan dapat
1. Dibimbing buat blog
2. Dapat Ebook
3. Kumpulan sokongan- Insya Allah kalau anda aktif momentum anda sentiasa akan meningkat
4. Komisyen - bergantung pada usaha anda
Semua atas talian cuma perlu ada laptop/komputer/smart phone & internet. Bagi sesiapa yang berminat untuk bekerja dari rumah dan juga menjana pendapatan dari rumah, bolehlah hubungi saya email roszilaibrahim@gmail.com dan FB roszilaIbrahim

Thursday, 30 October 2014

Pengaruh Menentukan Kejayaan

Teks: Roszila Ibrahim

Sekarang dunia semakin moden, dengan kata lain dunia tanpa sempadan, belajar dan timba ilmu hanya atas talian. Jangan hadkan pemikiran kita dengan alasan SUSAH dan MALAS. Apa benda yang kita buat pun memang ada kepayahan jika baru hendak bermula. Belajar sesuaikan diri, banyak bertanya Insya Allah perkara susah jadi mudah. Jangan ambil jalan mudah untuk mencapai kejayaan sebab tiada jalan pintas untuk berjaya. Asalkan rajin berusaha dan kuat semangat pasti berjaya. Apa-apa pun pengaruh memainkan peranan penting dalam menentukan kejayaan.
-Pengaruh dalam diri adalah salah satu batu lonjatan orang berjaya
-Pengaruh persekitaran membantu sama untuk dua kali berjaya.
-Pengaruh menukar aliran negatif kepada tenaga positif juga membantu untuk tiga kali berjaya
-Pengaruh malas, alasan, masih kekal tidak berubah juga kekal bagi meraka yang tidak berjaya
-Pengaruh fokus, kekal pada rutin yang sama, mencerap ilmu dan bertindak pantas adalah rahsia kejayaan
---------------------------------------------------------
Mahu timba ilmu atas talian. Belajar dan dapat jana pendapatan melalui kelas-kelas pilihan di akademi bekerja di rumah. Pendaftaran masih dibuka. Cepat-cepat bertindak untuk kita mula langkah pertama. TINDAKAN IMPAK PALING BERKESAN untuk kita BERJAYA.

Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
-produk sendiri
-dropship makanan sunnah
-dropship produk makanan
-dropship telekung solat
-dropship produk islamik
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Kelas penulisan ebook


Kenapa kelas ini diadakan? Inilah sumbangan kami terhadap wanita dan suri rumah baik yang bekerja di luar mahupun di rumah saja. Bagi sesiapa yang berminat untuk bekerja dari rumah dan juga menjana pendapatan dari rumah, bolehlah hubungi saya email roszilaibrahim@gmail.com dan FB roszilaibrahim.

Tuesday, 28 October 2014

Ebook Super Wahm, Super Mom

Teks: Roszila Ibrahim

Ebook Super Wahm, Super Mom sesuai untuk orang yang sibuk khususnya wanita  dan susuai untuk surirumah mahupun wanita yang bekerjaya. Ebook ini banyak memberi panduan tentang pengurusan masa, tenaga, motivasi serta nilai-nilai murni melalui perkongsian berpengalaman. Ebook ini juga memberi panduan bagaimana menjana pendapatan melalui minat serta dari rumah dan dapat membuka minda `full housewife`. Anda boleh dapatkan Ebook ini dengan harga yang berpatutan iaitu RM 25.00 sahaja. Selain itu, ebook ini juga menerangkan dengan lebih lanjut serta mendalam tentang:
·                     WAHM (Work At Home Mom)
·                     SOHO (Small Office Home Office)
·                     SAHM (Study At Home Mom)
·                     SAHM (Stay At Home Mom)



Bab 1: Apa itu wahm, sahm, soho

Bab 2; Mengambil keputusan bekerja dari rumah 

2.1 Sudah tidak ada hati bekerja
2.2 Persediaan asas
2.3 Langkah bijak Aida Fadzlin sebelum berhenti kerja
2.4 Puan M berkongsi dilema
 
Bab 3: Kisah Inspirasi Wahm, Soho 
3.1 Norhanita Bahrom. Gobok Boutique
3.2 Fauziah Ahmad, 
3.3 Farah Hafizah 
3.4 Norazizah Ruslan-Business & health advisor
3.5 Lyna Noh - Malaysian Mums Biz Network
3.6 Faziatun Nisa Chocville Online Choc Boutique
3.7 Durra Mohamed Jamri 
3.8 Hani Arziana-SoHoIBU
3.9 Noor Hidawati
3.10 Harlinda Halim-Malaysian Work-At-Home-Mom Community
3.11 Nadzura Sabry

Bab 4: Cabaran bekerja dari rumah dan solusi 
 4.1 Bekerja di rumah tanpa pembantu
4.2 Urus stres dengan super gembira
4.3 Cabaran bekerja dengan anak kecil
4.3 Norhafizah Madzlan-cabaran mengurus enam anak
4.4 Zaila, berkorban kerjaya demi keluarga
4.5 Norain Kanafi

Bab 5: Tips sukses urus masa
  5.1 Pengurusan masa untuk wanita
5.2 Ibu super sibuk, tips terapi diri
5.3 Urus masa keluarga
5.3 Sibuk yang fleksibel
 
Bab 6 : Tips urus tenaga super mama 
 6.1 Tenangkan diri, jangan stress, stres!
6.2 Fokus kepada matlamat
6.3 Rawat dan rehat
 
Bab 7: Tips urus rumah tangga 
7.1 Mengawal semangat yang teruk
7.2 Perlukah pembantu rumah?
7.2 Cari kelainan untuk segarkan urusan rumahtangga
7.3 Kelaziman surirumah yang menyeronokkan
 
Bab 8: Tips motivasi surirumah terhebat 
 8.1 Setiap orang ada satu kisah
8.2 Bekerja dengan jiwa
8.3 Mengekalkan momentum motivasi
8.4 Kisah teladan sepanjang zaman

Untuk mendapatkan Ebook Super Wahm, Super Mom boleh Hubungi
email: roszilaibrahim@gmail.com
FB: roszilaibrahim 


Sunday, 26 October 2014

Hijrah

Teks: Roszila Ibrahim

Alhamdulillah, kita sudah pun melangkah ke Tahun Baru 1436 Hijrah. Masih belum terlambat untuk saya ucapkan selamat tahun baru. Pelbagai pekara yang sudah kita lalui sepanjang tahun 1436H. Semoga apa yang kita lalui dapat mematangkan lagi diri kita. Semoga tahun baru Islam ini memberi keinsafan dengan azam untuk memperbaiki semua kelemahan diri dan menuju  ke arah masa depan yang lebih indah. InshaaAllah.
Buka buku baru untuk Hijrah kehidupan yang lebih baik, dirahmati, diberkati dan direhai Allah SWT. Harapan saya, semoga tahun baru 1436H ini dapat merealisaikan semua impian dengan jayanya. Oleh itu, sempena tahun baru 1436H isilah peluang yang ada dengan baik dan penuh manfaat, sebar kebaikan untuk manfaat bersama. Hijrah itu pergorbanan..Hijrah itu perjuangan..Hijrah itu persaudaraan..Hijrah itu persaudaraan.. Bagi yang ingin menambahkan ilmu dan menambahkan pendapatan serta menambahkan rakan bolehlah menjadi keluarga ABDR.

Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
- produk sendiri
- dropship makanan sunnah
- dropship produk makanan
- dropship telekung solat
- dropship produk islami
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. kelas penulisan ebook offline

Kenapa kelas ini diadakan? Inilah sumbangan kami terhadap wanita dan suri rumah baik yang bekerja di luar mahupun di rumah saja. Bagi sesiapa yang berminat untuk bekerja dari rumah dan juga menjana pendapatan dari rumah, bolehlah hubungi saya email roszilaibrahim@gmail.com dan FB roszilaIbrahim

Friday, 24 October 2014

Ebook101 Idea Home Based Bisnes

Teks: Roszila Ibrahim

Kini, ramai yang telibat dalam dunia perniagaan. Tetapi ada juga yang masih tercari-cari  idea untuk berniaga.  Jangan bimbang, banyak idea boleh diperolehi dari Ebook  101 Idea Home Based Bisnes.. Ebook bukan sahaja member idea untuk memulakan bisnes tetapi banyak maanfaat yang boleh diperolehi dari Ebook 101 Idea home Based Bisnes. Ebook ini sesuai untuk semua golongan yang ingin berjinak-jinak menceburi bidang perniagaan. Anda boleh dapatkan Ebook ini dengan harga yang berpatutan iaitu RM 50.00 sahaja. Tidak rugi anda memiliki Ebook ini tetapi rugi seandainya anda tidak memilikinya


EBOOK 101 IDEA HOME BASED BISNES
Bab 1: 101 Idea Home Based Bisnes

Bab 2: Mula Bisnes Tanpa Modal
Bab 3: Rancang, Sasar Matlamat
Bab 4: Strategi Pemasaran Online
Bab 5: Strategi pemasaran Offline
Bab 6: Operasi Dari Rumah
Bab 7: Khidmat Pelanggan Online
Bab 8: Produk digital vs produk fizikal
Bab 9: Strategi Pemasaran Gaya Rasulullah
Bab 10: Rahsia Bisnes Siti Khadijah
Bab 11: Pengalaman Usahawan Sukses


Untuk mendapatkan Ebook 101 Idea home Based Bisnes boleh Hubungi
email: roszilaibrahim@gmail.com
FB: Roszila Ibrahim 



Thursday, 23 October 2014

Apa Yang Perlu di Tulis Di Blog?

Teks: Roszila Ibrahim
Foto: Google



Sering kali pening dan tiada idea untuk menulis di blog. Apatah lagi yang baru terlibat dengan dunia blog seperti saya. Terdapat beberapa tips yang boleh digunakan dalam penulisan blog.

1.      Catatan Peribadi- Tulis sesuatu yang dirasakan menarik untuk dikongsi bersama pembaca blog kita. Buatkan pembaca merasa diri mereka dekat dengan kita. Anggap seperti rakan, ini dapat membuatkan diri pembaca berasa dekat dengan kita dan mula mengenali kita.
2.      Perkara Yang Telah Dipelajari- ‘Sharing is Caring’. Tidak ada salahnya jika kita berkongsi apa yang telah kita pelajari. Kongsilah dengan pembaca blog sesuatu yang bermanfaat.
3.      Mengenai Dunia Pekerjaan- Kongsilah mengenai kehidupan dalam dunia pekerjaan dan kepakaran kita. Ini dapat meningkatkan kredibiliti diri kita dalam sesuatu kepakaran itu
4.      Tips dan Tutorial- Berikan pembaca tips dan panduan dalam sesuatu topik. Yang penting topik itu bermanfaat. Jika dilampirkan dengan video tutorial adalah lebih menarik.

Semoga post saya kali ini dapat memberi manfaat untuk semua.
----------------------------------------------------------
Pendaftaran masih dibuka. Cepat-cepat bertindak untuk kita mula langkah pertama. 
TINDAKAN IMPAK PALING BERKESAN untuk kita BERJAYA

 Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
-produk sendiri
-dropship makanan sunnah
-dropship produk makanan
-dropship telekung solat
-dropship produk islamik
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Kelas penulisan ebook

Kenapa kelas ini diadakan? Inilah sumbangan kami terhadap wanita dan suri rumah baik yang bekerja di luar mahupun di rumah saja. Kami sedia membantu anda untuk menyampaikan ilmu di blog atau berniaga online melalui blog dengan teknik yang betul. Bagi sesiapa yang berminat untuk bekerja dari rumah dan juga menjana pendapatan dari rumah, bolehlah hubungi saya email roszilaibrahim@gmail.com dan FB Roszila Ibrahim


Tuesday, 21 October 2014

Pakej Mampu Milik

Teks: Roszila Ibrahim

Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan Pakej Mampu Milik khas untuk suri yang serius mahu belajar berbisnes secara online.

Apa yang dimaksudkan dengan Pakej Mampu Milik ini?

Belajar siapkan blog kedai online, dengan bayaran yuran yang sangat minima
Boleh menjadi agen dropship ABDR
Tak perlu simpan stok
Tak perlu uruskan pengeposan/penghantaran

Berapakah yuran pakej ini?

·         RM200 yuran kelas blog mula bisnes + boleh menjadi Pengurus Online Akademi Bekerja Di Rumah (jalankan promosi kelas online dan ebook dan kumpul komisen bagi setiap jualan).
·         Boleh pilih sama ada dropship produk makanan, makanan sunnah atau produk islamik.
·         Boleh dibayar penuh atau ansuran.

ü   RM200 (bayaran penuh) atau
ü  RM100 x 2 atau
ü  RM50 x 4

Bagi yang mahu dapatkan pakej mampu milik ini, hubungi saya untuk maklumat lanjut.
Pengurus Online
https://facebook.com/roszilaibrahim
http://roszilaibrahim.blogspot.com
roszilaibrahim@gmail.com




Monday, 20 October 2014

Semuanya Di Hujung Jari

Teks: Roszila Ibrahim

Kini, segala makumat dihujung jari dan boleh diakses di mana-mana sahaja, sama ada ketika minum, sambil menonton TV mahupun ketika berjalan. Saya percaya, sekarang sudah ramai yang ada komputer, laptop atau paling canggih ada gadget yang membolehkan untuk akses internet. Itu sudah dikira modal minima. Mulakan dengan modal minima. Modal minima pada saya memulakan dengan apa yang ada di tangan. Saya bermula dengan laptop yang dibeli suami sebagai sokongan dan kemudian internet. Bermula dari situ saya menjejaki Akedemi Bekerja Dari Rumah dan berkenalan dengan Any Idayu Zakaria yang merupakan mentor saya. Selepas itu, saya mengikuti kelas Kelas Asas Blog dan Fanpage, Mula BisnesBanyak yang saya belajar dan hanya melalui online sahaja dan dilengkapi  percuma Ebook.

Ambillah peluang yang ada ini. Mungkin peluang yang datang ini, cuma sekali sahaja depan mata kita. Jika tidak direbut, pasti terlepas. Cabarlah diri sendiri. Ambillah langkah awal dengan mencari mentor, hadirkan diri ke mana-mana seminar. Jika tidak berkesempatan, hadir saja secara online, seperti yang saya. Jika hari-hari duduk mengadap facebook, baca status orang sana sini. Tengok orang berbisnes, rasa hendak buat, tapi tindakan tidak diambil-ambil. Memang sampai kesudah kita duduk sajalah di takuk lama. Orang berjaya, kita masih terkial-kial.

Daftar online sahaja, kelas pun online juga. Semuanya online, tak perlu bersiap-siap keluar rumah untuk hadir kelas ini. Jom bertindak!!!! Apa yang ditunggu lagi. Sertai saya Di Akedemi Bekerja Dari Rumah. Kami memang sedang membuka peluang kepada sesiapa sahaja yang mahu bermula. Apalah salahnya laburkan sedikit wang untuk menghadiri kelas ini, kemudian usaha dan buat sungguh-sungguh untuk dapat semula modal yang telah dikeluarkan.
______________________________________________

[AKADEMI BEKERJA DI RUMAH]
ABDR kumpulan sokongan suri.
** platform untuk suri rumah belajar menjana pendapatan secara online tanpa perlu keluar rumah dan tinggal urusan keluarga.
** Platform untuk suri bekerjaya belajar menjana pendapatan secara sampingan.
** Platform untuk suri bekerjaya yang mahu bergelar wahm.
Belajar menggunakan blog sebagai medium pemasaran dan memperkenalkan diri pada pembaca.
Belajar berurus niaga dengan produk fizikal
Belajar berurus niaga dengan produk digital
Sesuai untuk yang super duper sibuk. PM saya di FB roszila ibrahim atau email roszilaibrahim untuk pendaftar.



Sunday, 19 October 2014

Kelas Asas Blog dan Fanpage, Mula Bisnes.

Kelas Asas Blog dan Fanpage, Mula Bisnes adalah sesuai bagi mereka yang kosong dan tidak tahu berkaitan urus niaga online. Kelas asas ini sesuai dengan mereka yang menghadapi masalah seperti di bawah:
Tak pandai guna email.
Tak pandai buat email.
Tak pandai transaksi online.
Tak pandai nak cari produk.
Tak pandai cari pelanggan.
Tak tahu nak pilih produk.
Tak tahu nak jejak pembekal/pemborong.

Jadi bagi kalian yang mempunyai senarai di atas, pilih kelas asas bisnes online, pilih pakej yuran dan kemudian pilih guru.

------------------------------------------------------------------------------------
Bagi mereka yang sudah sedia mahu mula, boleh hubungi saya
Pendaftaran masih dibuka. Cepat-cepat bertindak untuk kita mula langkah pertama. 
Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
-produk sendiri
-dropship makanan sunnah
-dropship produk makanan
-dropship telekung solat
-dropship produk islamik
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Kelas penulisan ebook

Bagi sesiapa yang berminat untuk bekerja dari rumah dan juga menjana pendapatan dari rumah, bolehlah hubungi saya email roszilaibrahim@gmail.com dan FB Roszila Ibrahim

Friday, 17 October 2014

Kenapa Perlukan Blog?

Teks: Roszila Ibrahim


Blog adalah satu platform percuma di mana kita haruslah manfaatkan sepenuhnya. Sesiapa sahaja boleh memiliki blog dan membuat blog. Terdapat banyak maklumat yang boleh dijumpai di alam maya.

Jika Anda Seorang Peniaga: Blog telah terbukti mempu menjana reputasi terbaik dalam proses promosi pengiklanan selain daripada Facebook atau Twitter. Rangkaian jaringan blog tidak terhad dalam sesuatu Negara sahaja tetapi ianya tiada sempadan. Ramai peniaga di luar sana mampu mendapat keuntungan yang berlipat ganda dengan mnggunakan pelbagai platform dan salah satunya adalah blog.

Jika Anda Suka Berkongsi Maklumat- Blog juga boleh djadikan sebagai tempat untuk berkongsi maklumat seperti berita, hiburan, tips-tips, resepi dan apa jua cerita, sebaliknya blog yang baik dan popular juga mampu memberikan wang tanpa disedari. Banyak tips-tips dan info-info menarik tentang kepentingan dan keseronokan yang boleh dicari di internet.

____________________________________________________________________

Sangat sesuai untuk dibaca bagi mereka yang memiliki blog, yang ingin belajar buat blog dan untuk memperbahari blog. Ianya sangat membantu untuk saya yang masih baru dalam dunia blog. 
Untuk mendapatkan ebook belajar asas blog boleh Hubungi
email: roszilaibrahim@gmail.com
FB: Roszila Ibrahim 

Thursday, 16 October 2014

AKADEMI BEKERJA DI RUMAH(ABDR)

Teks: Roszila Ibrahim

Kini, sudah memasuki pertengahan bulan Oktober. Alhamdulillah, kini 860 blog yang wujud dari  AKADEMI BEKERJA DI RUMAH(ABDR). 10 guru online bertugas seluruh negara. 21 kelas berlangsung hanya atas talian. Kelas dijalankan hanya secara online. Boleh mula bila-bila masa jika sudah sedia.  Kelas ini dijalankan secara fleksibel iaitu mengikut masa setiap protege itu sendiri. Ayuh kita mulakan langkah pertama dengan hanya menjalankan bisnes secara online. Semua orang boleh mengikuti ABDR , tidak kira lelaki atau wanita, senior atau junior. Semoga Akademi ini menjadi pelopor kepada kemajuan WAHM alaf baru. Insya Allah. Mulakan dahulu dengan dropship. Gunakan fb dan blog sebagai medium pemasaran yang paling efektif. Bagi yang ada kepakaran tertentu, gunakan blog untuk berkongsi ilmu untuk manfaat pembaca. Sebarkan ilmu untuk kebaikan bersama, semoga yangbaik- baik sahaja akan datang dalam hidup kita

[AKADEMI BEKERJA DI RUMAH]
ABDR kumpulan sokongan suri.
** platform untuk suri rumah belajar menjana pendapatan secara online tanpa perlu keluar rumah dan tinggal urusan keluarga.
** Platform untuk suri bekerjaya belajar menjana pendapatan secara sampingan.
** Platform untuk suri bekerjaya yang mahu bergelar wahm.
Belajar menggunakan blog sebagai medium pemasaran dan memperkenalkan diri pada pembaca.
Belajar berurus niaga dengan produk fizikal
Belajar berurus niaga dengan produk digital

Sesuai untuk yang super duper sibuk. PM saya untuk pendaftaran.Semestinya kalian tahu blog adalah medium pemasaran yg efektif selain facebook.

Wednesday, 15 October 2014

Jangan Biarkan Masa Berlalu Begitu Sahaja

Teks: Roszila Ibrahim

Sehari ada 24 Jam. Setiap saat kita perlu isi masa kita dengan perkara-perkara yang boleh memajukan diri atau orang-orang disekeliling kita. Pun begitu, kita juga perlukan rehat. Tinggal 2 bulan lebih sahaja lagi untuk memasuki tahun baru. Kita sebagai seorang manusia mempunyai pemikiran yang boleh menentukan mana yang membawa manfaat dan mana yang membawa sia-sia.

Oleh itu, ,masa yang ada haruslah digunakan sebaik mungkin supaya tidak sia-sia begitu sahaja. Begitu tinggi nilai masa kerana masa yang berlalu tidak akan berulang dan tidak boleh diganti. Masa itu bukan emas, tetapi masa itu lebih berharga dari emas iaitu kehidupan.

"Ya Allah! Aku berlindung dengan nama-Mu dari rasa sedih dan duka.
Aku berlindung dengan nama-Mu dari rasa lemah dan malas.
Aku berlindung dengan nama-Mu dari sifat bacul dan kikir.
Aku berlindung dengan nama-Mu dari beban hutang dan penindasan orang."

Doa ini memberi kesan kepada jiwa untuk lebih bersemangat, mengurus masa dan urusan lain samaada memberi idea, masa dan tenaga untuk manfaat bersama. Orang yang mensia-siakan masa dengan kerja tidak berfaedah dan tidak suka  untuk berkongsi idea dan tenaga pada perkara kebaikan sangat dibenci oleh Allah S.W.T.
Pepatah Arab ada menyatakan :

"Masa itu seperti pisau. Jika kamu tidak memotongnya, ia pula memotong kamu!"
__________________________________________________________________________
 Pendaftaran masih dibuka. Cepat-cepat bertindak untuk kita mula langkah pertama. 

TINDAKAN IMPAK PALING BERKESAN untuk kita BERJAYA

 Pilihan kelas yang dianjurkan oleh AKADEMI BEKERJA DI RUMAH :

1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
-produk sendiri
-dropship makanan sunnah
-dropship produk makanan
-dropship telekung solat
-dropship produk islamik
3. Kelas beriklan mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran pengurus online
6. Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7. Tempahan blog bisnes/blog penulisan-siap 3 hari
8. Kelas penulisan ebook


Kenapa kelas ini diadakan? Inilah sumbangan kami terhadap wanita dan suri rumah baik yang bekerja di luar mahupun di rumah saja. Kami sedia membantu anda untuk menyampaikan ilmu di blog atau berniaga online melalui blog dengan teknik yang betul. 
Bagi sesiapa yang berminat untuk bekerja dari rumah dan juga menjana pendapatan dari rumah, bolehlah hubungi saya email roszilaibrahim@gmail.com dan FB Roszila Ibrahim

Tuesday, 14 October 2014

Jaga Lidah Bila Berkata-Kata

Teks: Roszila Ibrahim

Assalamualaikum...

Setiap kata-kata itu adalah doa, oleh itu sentiasalah berkata yang baik sama ada untuk diri sendiri atau sesama saudara. Bak kata pepatah terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata, buruk padahnya. Kita lahir dengan dua mata, dua telinga tapi kita hanya diberi satu mulut. Ini kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam. Mulut mampu menyakiti, mampu membunuh, menggoda dan banyak lagi. Oleh itu, sentiasa menjaga bila berkata-kata.


Berkata-kata memang mudah tapi sedarkah kita bahawa setiap kata-kata itu adalah doa. Sebaik sahaja kita menuturkan kata-kata tersebut memang tidak boleh ditarik balik. Kadang-kadang kita tak sedar apa yang kita perkatakan menyinggung hati dan perasaan orang lain, mungkin kita berniat baik tapi tapi tanpa disedari kata-kata tersebut tidak dapat diterima oleh orang tersebut.

Sebaiknya sebelum berkata-kata kita fikir dulu apakah sesuai kata-kata itu disampaikan. Jika baik kata-kata yang dilafazkan, kita berdoa yang terbaik tetapi jika buruk kata-kata yang dilafazkan maka kita berdoa yang buruk.  Peringatan ini untuk diri sendiri dan untuk semua.  Renung-renungkan dan selamat beramal.

Monday, 13 October 2014

Pentingnya Mentor

Teks: Roszila Ibrahim

Salah satu tips untuk berjaya adalah berguru atau mempunyai mentor yang betul, supaya usaha yang kita lakukan tidak sia-sia. Apa jua bidang yang kita ingin ceburi atau minat perlukan mentor atau guru dan barulah diiringi kejayaan. Persoalan yang sering ditanya oleh mereka yang mahu jadi usahawan adalah bagaimana mencari mentor yang sanggup berkawan dengan mereka dan membimbing serta memberikan khidmat nasihat agar mereka juga turut sama berjaya dalam perniagaan seperti mentor mereka itu. Cari mentor usahawan yang berjaya dan pelajari ilmu mereka bagaimana mereka boleh berjaya. Pilih mentor yang dapat membimbing kita dengan ilmu, sistem dan tindakan yang betul  supaya proses kejayaan menjadi lebih pantas.



Kesimpulannya di sini, kita seharusnya mencari pembimbing, pemandu penasihat dan pembantu untuk menjadi seorang yang berjaya. Tidak ada manusia yang pandai sendiri tanpa ia berguru dengan seseorang ataupun dengan sesuatu sumber. Secara logik seseorang itu belajar ia mesti melalui sumber tertentu atau dengan seseorang guru.
________________________________________________________________
Alhamdulillah pendaftaran ke kelas online blog juga semakin rancak.
Kelas Mula Bisnes Online:
-suri belajar membuat tempahan
-suri belajar menerima transaksi
-suri belajar mengurus pelanggan
-suri belajar skrip jualan
-suri belajar dan tahu produk fizikal atau produk digital
Bagi sesiapa yang berminat untuk bekerja dari rumah dan juga menjana pendapatan dari rumah, bolehlah hubungi saya email roszilaibrahim@gmail.com