Wednesday 18 June 2014

Ikan Merah Stim Limau

Teks: Roszila Ibrahim

Untuk entri kali ini saya ingin kongsikan resepi Ikan Merah Stim Limau. Selain ikan siakap, ikan merah juga menjadi kegemaran seisi keluarga. Sebenarnya apa jua jenis ikan memang boleh dimasak dalam pelbagai resepi seperti tiga rasa, goreng, masak merah, gulai dan lain-lain lagi mengikut selera masing-masing. Bak kata orang tepuk dada tanya selera. Cara untuk memasak resepi ini lebih kurang sama saja dengan resepi ikan stim yang lain yang beza cuma letak limau. Setiap orang punya citarasa berbeza dan ikut kretiviti hendak letak apa dalam masakan kita. Ikan Merah Stim Limau express, senang masak pakai pemangang ajaib.

Bahan-bahan(seisi keluarga)
-       -   Seekor ikan merah
-        -  Halia di hiris nipis
-         -  2 batang serai dimayang
-          -1 biji bawang besar dihiris
-          -3 biji bawang putih
-          -1 batang saderi di potong serong
-          -Lobak merah potong ikut suka
-          -Sedikit cili padi
-          -2 batang lada merah potong ikut suka
-          -Daun ketumbar
-          -2 sudu sos tiram
-          - Limau diambil jusnya
-         - Garam dan gula secukup rasa
-        -  ½ air

Cara- cara
1       -Letak ikan  ke dalam pemangang ajaib
2     - Taburkan bawang besar, bawang putih, serai, cili api dan halia.
3      -Panaskan Pemangang ajaib dan letakkan ½ cawan air atau ikut suka berapa banyak
4      -Masukkan sos tiram, gula, garam secukup rasa dan perahan limau nipis (ikut suka)
5      -Tutup seketika dan masak dengan api sederhana
6      -Bila sudah separuh masak masukkan lobak merah, lada merah, batang sederi tutup seketika.
7      -Bila sudah masak tabur daun ketumbar bagi wangi.








No comments:

Post a Comment