Friday, 23 May 2014

Petua suri

PETUA TENTANG  SAYUR-SAYURAN.
Terlintas difikiran untuk berkongsi petua di dapur  tentang sayur-sayuran kepada adik, kakak, ibu dan yang pastinya surirumah ya. Di sini terdapat petua ingin saya kongsikan tentang memilih sayur-sayuran dan untuk  menjaga kesegarannya. Sebenarnya petua ini saya perolehi daripada buku yang ditulis oleh A.Azizan.  Jadi sedikit sebanyak saya ingin kongsikan buat semua dan menjadi panduan untuk saya. Walaupun sudah lama mengendalikan dapur, masih banyak yang belum saya ketahui. Petua ini sangat membantu.
Kobis  - Pilih jenis yang ringan dan rongganya besar-besaran
Sawi -  Pilih sawi yang berdaun lebar tetapi batangnya kecil
Timun - Pilih timun yang lurus dan pangkalnya kurang warna hijau tua.
Tomato – Pilih yang warnanya kehijau-hijauan sedikit. Buah tomato itu jangan dibasuh tetapi        simpan dalam bekas yang kering. Bekas tersebut tidak ditutup dan tiak terkena sinaran matahari.
Ubi keledek – Pilih buah yang lurus dan kulitnya putih bersih.
Bendi – Pastikan hujungnya lembut.
Tauge – Tauge akan menjadi segar walaupun berhari-hari sekiranya dicampurkan dengan limau   
nipis ke dalam air tempat merendam tauge tetapi pastikan ditukar setiap hari atau untuk
manjadikan tauge segar seberapa lama masukkan tauge ke dalam air yang dicampurkan sedikit
garam kemudian simpan di dalam peti ais.
Mengelakkan terung menjadi hitam – Terung memang mudah menjadi hitam lebam kalau
lambat dimasak selepas dipotong. Untuk mengelakkannya, ambil garam dengan sedikit air
rendamkan terung tersebut.
Menyegarkan sayur-sayuran - Sayuran walau disimpan di dalam peti ais beberapa hari, kesegarannya akan hilang. Untuk kembalikan kesegarannya rendam sayur di dalam air yang dicampurkan cuka selama beberapa minit. Selain kembali segar, cuka juga menghilangkan kotoran pada sayur.
Mengekalkan warna sayur hijau - Mudah saja, masukkan sedikit gula apabila memasak sayur hijau seperti sawi, bayam dan lain-lain.
Menghapuskan ulat pada daun sayuran - Bagi menghapuskan ulat yang biasanya terdapat pada sayur bayam, daum cekur adalah dengan merendamkan sayuran tadi dalam air beras sebelum diasingkan.
Mencuci sayuran yang kotor – Walaupun kita biasa berhati-hati ketika mencuci sayuran, kita berasa bimbang masih ada telur-telur ulat bersarang di tempat yang kita tidak nampak terutama sayuran berupa ulam. Caranya mudah saje, setelah bersihkan sayur tadi dengan air, rendamkan sayur tadi sehingga tenggelam dengan air dalam mangkuk atau besen yang semuatnya. Kemudian masukkan garam dan cuka. Biarkan beberapa ketika sayuran tadi terendam. Hasilnya, pasti mendapati kekotoran keluar dari sayuran tadi termasuk ulat-ulat, kutu dan sebagainya. Ulat-ulat tadi terlepas dari daun dan ini akan memudahkan untuk mencucinya.
Merangkupkan ulam – Rendam ulam selama beberapa minit dengan air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka dan perahan limau nipis. Biarkan seketika barulah diangkat.Ulam tetap segar walaupun telah lama dibeli.
Selamat mencuba..



No comments:

Post a Comment